Crazy Code Challenge - The Pandamic Edition

Rene Krewinkel
03-06-2021

Long overdue, maar het was weer zover: een heuse Crazy Code Challenge!

De Briefing

We kennen allemaal natuurlijk "Stack Overflow", dè plek op het internet waar je als developer eigenlijk helemaal niet wil zijn maar waar je toch altijd terecht komt.

Dat kunnen we zeker weten beter...

Dat vonden mijn trainees in Sittard ook, en ze gingen in twee teams aan de slag om de beste oplossing te bouwen. Uiteraard had ik wat lastige elementen (met name aan de UI-kant) verzonnen en de case heb ik uitgewerkt in de geweldige "ZeroHeight" tool - die eigenlijk bedoeld is voor Design Systems, maar die je ook prima als pitch- of briefing-instrument kunt inzetten. De volledige opdracht is hier ze zien: Briefing op ZeroHeight. En het Abode XD prototype kan hier bekeken worden: Adobe XD Prototype.

De Opdracht

“Query” wordt de vraagbaak van Educom, stel hier je technische vragen aan je collega’s, je docenten en alumni en maak gebruik van de gezamenlijke kennis die aanwezig is in onze organisatie.

De Uitvoering

Ik heb de teams vrij gelaten in de keuze van de technologie. Waarbij Team #1 heel klassiek een Symfony backend en een frontend via Twig in HTML vervaardigde en Team #2 via Google Firebase ging werken en de frontend in React wilde optuigen. Voor het mobile gedeelte hebben beide teams gekozen voor een oplossing in React Native.

Uiteraard was één week veeeeeeeel te kort om e.e.a. te realiseren. Maar de oefening lag dan ook niet zozeer in de techniek - alle trainees zijn meer dan capabel om de technische aspecten het hoofd te kunnen bieden - maar de leerpunten lagen meer in de soft skills: "samenwerken" en "communicatie".

In Team #1 nam Iris meteen de leiding en heeft zich ook gaandeweg het project als goeie teamlead ontwikkeld. Team #2 daarentegen deed het wat "losser". Beide benaderingen zijn uiteindelijk ook terug te zien in de resultaten. Team #1 heeft overtuigend gewonnen door een mooie, werkende applicatie op te leveren. Mobiel is niet gelukt helaas. Team #2 is niet veel verder gekomen dan een "concept applicatie". Opmerkelijk was dat ik op zondagavond vóór de oplevering pas te horen kreeg dat ze het niet gingen redden.

 

De Conclusie

De presentaties gingen perfect, ook de niet-klare elementen werden benoemd, en niemand was te beroerd om het boetekleed aan te trekken. De leerpunten waren duidelijk, en dat gaat vanaf nu volgens mij ook nooit meer mis:

  1. Communiceer altijd met je opdrachtgever! Zijn inbreng is van wezenlijk belang voor het succes van het project;
  2. Verdeel de rollen in je team, en verander ze niet gaandeweg;
  3. Maak een realistische planning en betrek je opdrachtgever(s) in die planning;
  4. Wacht niet tot het laatste moment om aan te geven dat je uit gaat lopen.

Over het algemeen vond men het een leuke challenge die weer meer inzicht gaf in het werken in een development team.