Mijn reis door de wereld van software development

Sam Vlas

Mijn reis door de wereld van software development begon in de lente van 2020. Voortbordurend op een levenslange interesse in technologie en ontwerp kwam ik na een internetzoektocht uit op een front-end web development bootcamp. Daar kwam eerder genoemde combinatie van interesses mooi samen, dus ik besloot de proef op de som te nemen. Ongeveer anderhalve maand later had ik een certificaat op zak en trok ik de wijde wereld in op zoek naar een plek om mijn nieuwe web-skills in te kunnen zetten. 

Na maanden van solliciteren kwam ik uiteindelijk terecht bij een Brabants marketing- en conceptbureau, waar ik er al snel achter kwam dat anderhalve maand echt te weinig bleek te zijn om goed mee te kunnen komen met mijn toenmalige collega’s. De fundamentele bouwstenen van programmeren had ik nog niet in de vingers. Ik besloot dat verdere verdieping de oplossing was. Ik zocht naar een plek waar ik de gaten in mijn fundamentele kennis kon opvullen. Tijdens deze zoektocht stuitte ik op Educom en ik was al snel geïntrigeerd door de beschrijving op hun website: het aanleren van de mindset van een softwareontwikkelaar, precies waar ik naar zocht!

Om mijzelf aantrekkelijker te maken voor de arbeidsmarkt heb ik mijn kennis niet alleen verdiept, maar ook verbreed. Ik leerde aspecten van back-end development, en kreeg de kans om kennis op te doen op het gebied van data-science. Beide waren erg interessant om te leren kennen en hele goede manier om erachter te komen wat je nu werkelijk in de software wilt doen. Hiervoor krijg je ook de ruimte. De begeleiding is fijn en vakkundig. Dit is de eerste plek waar ik écht het gevoel heb dat jij als leerling centraal staat. Er wordt regelmatig gecheckt om te kijken hoe het gaat en waar je eventueel tegenaan loopt, zowel op technisch als op persoonlijk vlak. De mensen proberen jou als persoon te doorgronden om je zo het beste werk aan te kunnen bieden en de vakleraren hebben behalve oog op de industrie met name oog voor jou als persoon. Dat is heel fijn en heeft mij heel wat zekerheid aangaande mijn carrièrekeuze teruggegeven. 

Inmiddels ben ik zo’n vier maanden aan de slag bij Educom en het bevalt me ontzettend goed. De kennis die ik bij mijn vorige bootcamp had opgedaan bleek nog steeds erg nuttig, maar nu leer ik wat programmeren nou werkelijk inhoudt. Dat is wat mij betreft ook het grootste verschil tussen Educom en een dergelijke bootcamp: bij Educom wordt echt de tijd genomen om een hele gedegen ondergrond te creëren, waardoor je iedere programmeertaal of -framework kunt gaan aanvliegen die je maar wilt. Je leert programmeren, in plaats van alleen coderen. 

Overstappen in deze pandemie bleek makkelijker dan gedacht. Het inwerkproces verliep zonder problemen digitaal. Software engineering is gelukkig redelijk locatie-onafhankelijk en veel systemen zijn daar goed voor ingericht. Thuiswerken bevalt mij ook zeker goed, en het liefst zou ik dat in mijn nieuwe job ook vasthouden. Een combinatie van thuiswerken en op kantoor, zou ideaal zijn. Al is het alleen maar voor het sociale aspect. Het werken in een tof team geeft me ontzettend veel energie en het inspireert mij om nóg meer uit mijzelf te halen. 

Ik heb er, met de ervaring van starten bij Educom tijdens de pandemie, alle vertrouwen in, dat starten bij mijn toekomstige werkgever, ook nu, heel goed mogelijk is.