Tools...

Rene Krewinkel, Docent Sittard
29-07-2020

TL;DR In de categorie #TechTalk:

Dat dat Corona “wel een dingetje” is, is de afgelopen maanden wel duidelijk geworden. Dat dat vervolgens ook een enorme impact op ons (werkende) leven had, da’s ook wel helder. 

Maar wat eigenlijk in alle verhalen minder belicht wordt, is het feit dat in al dat “aanpassingsgeweld” je ook ineens anders met (bestaande of nieuwe) tools gaat werken. 

Zo gebruikte ik GitHub al intensief voor mijn eigen projecten en ook binnen de opleiding besteedde ik er aandacht aan, maar sinds Corona is het nu de “spil” van de opleiding geworden. Ik heb ondertussen (bijna) alle trainingsmateriaal in GitHub ondergebracht en de trainees maken voor elke case een repository, handig voor code-reviews en tips & tricks. 

Veel (IT) bedrijven werken tenslotte met GitHub en dat zal tijdens de lockdown en de daaruit voorkomende nieuwe manieren van werken alleen maar meer zijn geworden. Als dat al tot je “manier van werken” behoort, is dat mooi meegenomen. 

Een andere (zeer handige) feature van GitHub, die ik zelf tot nu toe eigenlijk altijd een beetje genegeerd heb, is “Projects”. Dit is een redelijk uitgebreid kanban-bord waar je de voortgang van je project of sprint mee kunt bewaken - dit in combinatie met alle andere GitHub features. Het vereist natuurlijk wel wat discipline om hier goed mee om te gaan, maar de ervaring tot nu is, dat het goed aansluit bij de opleiding: vanuit de basis applicatie structuur en de user stories kun je prima je backlog samenstellen en je project/case gestructureerd verder uitwerken. Dit kun je natuurlijk zo complex of eenvoudig maken als je zelf wil, maar ik vind het een zeer handige aanvulling op je toolkit.

Een andere tool die ik zelf nu gebruik is Miro. Dit is een online-whiteboard (met de gratis versie kom je al een heel eind) waar ik mijn theorie lessen al voor een deel op uitgewerkt heb. Het werkt natuurlijk niet zo soepel als een echt whiteboard - dat heb ik wel op mijn thuiswerkplek, maar de webcam registreert dat niet heel goed, en goeie, betaalbare webcams zijn al sinds de lockdown niet meer te krijgen - maar “it does the trick”.

Maar de meest briljante tool is Visual Studio Live Share. Nou werkt dat met “de echte Visual Studio” op Mac niet heel goed, maar de plugin voor Visual Studio Code (die we standaard in de opleiding gebruiken) werkt perfect: je kunt samen (peer-to-peer) realtime aan een project werken (via GitHub). Of het echt handig is in een productie setting, betwijfel ik, maar in een trainingssituatie heeft het echt een behoorlijke meerwaarde: direct dingen laten zien, fouten corrigeren etc. Zaak is wel dat je via een screenshare in Skype/Zoom/Teams tekst en uitleg geeft.