Voorbereiding voor je maatwerk applicatie

Edwin Klesman
16-09-2021

Voorbereiding Voor Je Maatwerkapplicatie

Wil je een maatwerkapplicatie laten ontwikkelen? Bijvoorbeeld om een oude applicatie te vernieuwen of om een nieuwe applicatie te krijgen die laagdrempelig is en jouw processen optimaal ondersteund?

In dit artikel geef ik je graag advies en tips over hoe je dit kunt aanpakken.

 

There's An App For That

Voordat je maatwerk gaat laten realiseren, loont het om te kijken wat er al voor applicaties beschikbaar zijn. Dit geldt zowel voor webtoepassingen als mobiele apps. 

Steeds meer oplossingen zijn al beschikbaar, vaak als online dienst. Dit zijn vaak zogenaamde Software as a Service (SaaS) oplossingen.Dit model betekent dat je de functionaliteit vaak via je browser, tegen betaling kunt gebruiken.

Er komen iedere dag nieuwe toepassingen beschikbaar die een bepaalde niche bedienen. Je kunt de nieuwste ontwikkelingen vaak zien op websites zoals Product Hunt of vergelijkbare oplossingen zoeken via websites zoals AlternativeTo

Het loont dus om eerst te kijken wat er al beschikbaar is. Let daarbij wel op de volgende zaken:

 • Wat kost de applicatie/dienst per maand voor het beoogde aantal gebruikers?

 • Dekt de functionaliteit voldoende mijn vragen en/of is het te configureren zodat het mijn doelstellingen ondersteund?

 • Wordt het actief onderhouden, krijgt het regelmatig updates?

 • Is er een actieve community (van de ontwikkelpartij en/of gebruikers) die ik kan raadplegen of is duidelijk of goede support wordt geboden?

Goede Voorbereiding Is De Sleutel

Of je nu een bestaande oplossing gaat gebruiken, of een maatwerkoplossing wilt laten realiseren, een ding is zeker: je voorbereiden loont.

Onder voorbereiden versta ik dan een aantal zaken:

 • Weten hoe je applicatielandschap en de data distributie binnen je organisatie er uitziet;

 • Bepalen welke functionaliteit een absolute must is en wat nice-to-have is (je Minimum Viable Product - MVP);

 • Begrijpen en toetsen hoe je product gebruikt gaat worden en op welk soort hardware;

 • Begrijpen wat er hiervoor moet wijzigen in de architectuur van je IT-voorzieningen (of wat toegevoegd moet worden);

 • Bepalen of de kosten opwegen tegen de baten.

Vaak wordt er alleen gekeken naar kosten en baten. Maar juist het overzicht van je eigen applicatielandschap en het besef van wat echt nodig is voor de applicatie hebben als toegevoegde waarde dat je de ontwikkeling beter kunt begrijpen en toetsen.

Ook zie je met de overige punten beter welke eindgebruikers je moet vertegenwoordigen vanuit je organisatie, zodat de betreffende ontwikkelpartner de juiste mensen vroeg in het proces kan laten kennismaken met de oplossing en deze kan laten testen. 

Zo lever je zelf een actieve bijdrage in het samenstellen van de juiste groep stakeholders; mensen die vanuit een bepaalde invalshoek de betrokken groepen vertegenwoordigen (bijvoorbeeld: gebruikers, beheer, support, sales, etc.).

Een Blauwdruk Voor je Oplossing

Bij Detacom helpen we ondernemers om deze voorbereidingen te treffen wanneer ze het meeste waarde uit een maatwerkapplicatie halen.

Dit doen we middels een zogenaamde Blauwdruk workshop: in maximaal een dagdeel zitten we samen met een groep stakeholders om de uitdaging en doelstelling(en) te bespreken.

We gebruiken onze technische kennis en ervaring om uit de vele mogelijkheden van vandaag de dag te kiezen welk soort oplossing het beste aansluit. We focussen op het vergroten van de waarde door te kijken welke features primair van belang zijn, en werken de samen opgetekende oplossingsrichting uit in een bundel specificaties die als voorbereiding gebruikt kunnen worden voor het ontwikkelen van de maatwerkapplicatie.

De uitkomst van een Blauwdruk Workshop bestaat uit:

 • een beknopte architectuurplaat die alle onderdelen en hun onderlinge relatie weergeeft;

 • een eisen document in de vorm van heldere gsm-cases;

 • wireframes van de (belangrijkste) schermen;

 • een schermflow die de routes door de oplossing in beeld brengt;

 • optioneel een verwijzingen document dat je verwijst naar aanvullend materiaal voor wat mee tekst en toelichting.

We hebben ervaren dat het uitwerken van de bovenstaande bundel documenten in de meeste gevallen een solide houvast vormt voor zowel je organisatie als voor een potentiële technische ontwikkelpartner. Het zorgt ervoor dat meer vooraf duidelijk is, zonder al te diep in de techniek te duiken. En dat is precies waarmee je vooraan in het proces de meeste waarde mee behaalt.

Samengevat

Kort nog de belangrijkste take-aways van dit artikel::

 • Het kan het nooit kwaad om te kijken of er al een oplossing is waarmee je je applicatie wens kunt invullen;

 • Actief onderhoud, een community en functionaliteit/configureerbaarheid zijn - naast kosten - belangrijk om naar te kijken bij bestaande oplossingen;

 • Als maatwerk de route blijkt, loont het om na te denken over wat er echt nodig is, en hoe je huidige applicatielandschap er uitziet;

 • Door je voor te bereiden en je huidige landschap in kaart te brengen kun je beter bepalen welke mensen het beste kunnen aansluiten bij een maatwerk ontwikkeltraject;

 • Als je ondersteuning zoekt bij de voorbereiding, kun je bij ons terecht voor een Blauwdruk Workshop. Daarmee helpen we je de oplossing voor je doelstellingen vorm te geven en zo de toegevoegde waarde van de oplossing te vergroten.

Deel dit artikel gerust als je iemand kent die zich aan het oriënteren is op het (laten) ontwikkelen van een maatwerkapplicatie. 

Mocht je vragen hebben of je interesse gewekt zijn, laat het ons gerust weten.