- Nieuws
- Educom zet haar kracht in om data inzichtelijk én bruikbaar te maken
Educom zet haar kracht in om data inzichtelijk én bruikbaar te maken
Carline Klijn – van Best (regioinbedrijf.nl)
Lees het artikel op Regio in Bedrijf
Educom voegt een nieuw curriculum toe, naast het bestaande curriculum voor software engineering. Voortaan kunnen trainees zich bij Educom ook laten scholen tot junior specialist data science.
Max Wiertz, development manager: “Bedrijven vragen steeds vaker om expertise bij het maken van dashboards en voorspellingen. We zien dat data (science) bij bijna iedere organisatie op de strategische agenda staat. Organisaties weten dat ze er iets mee moeten, maar zijn nog zoekende naar het wat en hoe. Daar gaan we ze bij helpen.”
Het opleiden van data science specialisten voelt als een logische stap – net als bij software engineering staat programmeren als vak centraal - en ligt in het verlengde van wat Educom al veertig jaar doet: het gat vullen tussen de educatieve uitstroom en waar de markt om vraagt. Educom leidt praktisch op, maar bij alles wat de opleider doet, zijn begrip en kennis leidend. “We leren mensen geen kunstje, maar een vak. De trainees weten straks precies waar het over gaat. Zij ervaren een ‘KV-moment’: het kwartje valt!”
Detavast
Sinds februari is Educom het nieuwe curriculum aan het opstarten, de eerste pilots met de opleiding starten binnenkort. Educom hoefde voor het nieuwe curriculum niet alleen maar nieuwe docenten te zoeken, want tussen de twee curricula bestaat enige overlap. Trainees volgen vier maanden les, waarna ze drie maanden naar een werkervaringsplek gaan. Wiertz: “Daar wennen ze aan het werk, leren ze nieuwe mensen kennen, de tools en de systemen. Ze leren als het ware de opgedane fundamentele kennis en concepten in echte praktijksituaties toe te passen. Vervolgens werken ze negen maanden volgens het principe detavast en zijn ze bij een opdrachtgever gedetacheerd. Tijdens het opdoen van de ervaring krijgen de trainees een salaris, klanten betalen een detacheringstarief. Neemt de klant de trainee in dienst, dan zit daar geen fee aan vast.
Tegendraads
Het nieuwe curriculum start op eigen risico en eigen rekening van de opleider. Die omschrijft zichzelf als tegendraads. Normaal gesproken worden kandidaten bij een openstaande plek gezocht. “Wij doen het precies omgekeerd. We gaan pas op zoek naar een - geschikte - plek als een trainee bij ons binnen is, zodra we een eerste beeld hebben van de potentie en de persoonlijkheid van de trainee.” Educom ontvangt duizend aanvragen op jaarbasis en selecteert twintig mensen per vestiging. Dat zijn vestigingen in Sittard, Utrecht, Eindhoven en Arnhem. Salesmedewerkers van Educom zoeken mee naar een geschikte werkplek. “We zijn selectief aan de poort, willen trainees echt leren kennen. Zo komen we tot een goede match wat betreft iemand zijn kennis en persoonlijkheid. Daarom bouwen we ook aan de relatie met werkgevers, zodat we weten welke kandidaten goed bij hen landen.”
Geen opleidingskosten
De trainee volgt het programma zonder opleidingskosten. Daar staat tegenover dat er tijdens het theoretische deel is er ook geen sprake is van salaris, wel vanaf het moment dat de trainee bij een opdrachtgever in de praktijk aan de slag gaat. Trainees zijn zich heel bewust van het investeren in hun kennis en toekomst in dit traject en begrijpen dat ze niet vanaf de start een bovenmodaal salaris krijgen. De meeste trainees bevinden zich nog in een betaalde baan op het moment dat ze de switch maken, waardoor ze wel hun lasten wel moeten (kunnen) dekken. Hebben ze geen (betaald) werk, maar krijgen ze een uitkering, dan mogen ze die van het UWV tijdens de vier maanden van opleiden overigens gewoon wel behouden.
Informatievoorziening in de zorg
Het zijn vooral mensen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar die ontdekken een andere richting aan hun carrière te willen geven omdat ze op zoek zijn naar werk dat ze écht leuk vinden en daardoor écht past bij hun kwaliteiten en interesses. Zij komen via Educom vaak terecht bij de grotere mkb’ers, financiële en zakelijke dienstverleners en steeds vaker ook bij zorgorganisaties. “Daar wordt een goede informatievoorziening steeds belangrijker, zodat zorgverleners kunnen toelichten waar zij keuzes voor patiënten op baseren.”
Match
Nog even, en dan starten de trainees met het nieuwe curriculum. Volgens Educom landen zij alleen goed als het curriculum past bij de vraag uit de markt. Werkgevers hebben een opzegtermijn van een maand, wat hen de garantie geeft dat Educom ontzettend zijn best gaat doen. “We kunnen een aardig beeld schetsen van hoe iemand in elkaar steekt en vertellen wat de analytische vaardigheden zijn. Zo komen we tot een goede match.”