Nestor van Educom Detacom geniet nog dagelijks van zijn werk

Auteur: Dianne Huijskens (regioinbedrijf.nl)
30-06-2021

“Elke dag opnieuw denk ik: hoe is het mogelijk dat dit zo mooi heeft uitgepakt? Dat mijn eigen zoon het bedrijf, waar ik 35 jaar lang mijn hele ziel en zaligheid in heb gelegd, wilde overnemen. Daar kan ik gewoon emotioneel van worden, zo geweldig vind ik dat.”

Aan het woord is Math Merry, voormalig eigenaar en directeur van Educom Detacom. Twee zusterbedrijven die nauw samenwerken. Het ene bedrijf leidt mensen op tot software engineer, het andere is een ICT dienstverlener op het gebied van software development, projecten en het detacheren van IT-professionals. In 2018 gaf Math het stokje over aan zijn zoon Jeroen Merry.

“Mensen zeggen altijd dat je na je pensioen leuke dingen moet gaan doen, maar ik doe al mijn leven lang leuke dingen!” vertelt Math met een aanstekelijke lach. “Ik geniet al jaren van het feit dat mensen zich bij ons willen ontwikkelen en wat met hun leven willen doen. Ik ben een rijk mens dat ik hen daarin kan en mag ondersteunen.”

 

"Geen kopie van je vader worden"

Hoewel Math geen enkele moeite had met het loslaten van zijn rol als directeur, wilde hij wel graag nog een aantal jaren betrokken blijven bij het bedrijf. Dat doet hij in de rol van adviseur. “Het duurde even voordat ik daarin mijn draai gevonden had, maar ik heb wel altijd vanaf het begin tegen Jeroen gezegd: ‘ik bemoei me nergens mee. En als ik ergens iets van vind (want dat doe ik altijd!) dan zeg ik je dat wel op een ander tijdstip. Je moet het vooral op jouw manier doen en niet een slechte kopie worden van je vader.’ Achteraf gezien was dat een overbodig advies, want Jeroen heeft een duidelijke eigen stijl van leidinggeven en vaart zijn eigen koers. Hij heeft inmiddels een team rondom zich heen gebouwd en ik ben heel trots op hoe hij de zaken aanpakt. Hij doet het echt fantastisch.”

De mens centraal, altijd en overal

Math kan urenlang vertellen over de turbulente jaren waarin zijn bedrijf soms door diepe dalen ging, maar ook hoge pieken bereikte. Tijden van crisis wist hij enkele malen te overleven, maar het inkrimpen van zijn personeel ging hem zeer aan het hart. Doorpakken zonder een cent op zak om toch weer tot grote bloei te komen. Om uiteindelijk een mooi, gezond bedrijf, met vestigingen op vier locaties, aan zijn zoon over te dragen. Math heeft veel om op terug te kijken, maar in al zijn verhalen staat constant de mens centraal.

Een gezegend mens

“Mensen in hun waarde laten en mensen in hun kracht zetten, die twee dingen zijn heel belangrijk. Dat betekent veel praten met mensen en samen met hen op zoek gaan naar de gebieden waar hun intrinsieke motivatie ligt. Dat is de hele crux van ons traineeship. De juiste intrinsieke motivatie in combinatie met een goede score op testen voor logisch denken, analytisch vermogen, tempo en nauwkeurigheid. Als dat klopt, dan heb je een zeer hoge slagingskans. En de praktijk laat zien dat het echt zo werkt. We hebben in het bestaan van Educom Detacom ruim 2000 mensen opgeleid. Maar liefst 95% daarvan heeft een baan gevonden in de ICT, al dan niet met onze hulp. Hoe fantastisch is dat? En weet je wat ik nóg fantastischer vind? Dat ik met veel van die mensen nog steeds contact heb en nog steeds met hen kan en mag praten. Ja, ik ben werkelijk een gezegend mens.”

Generatiekloof?

Math hoopt zijn rol als adviseur nog zeker tot zijn 70ste uit te voeren. “Ik kom veel bij klanten en kijk hoe wij hen kunnen helpen. Tegen welke problemen lopen zij op binnen het IT-gebied en wat kunnen wij voor ze betekenen? En als de generatiekloof tussen mij en de klant te groot wordt, dan sturen we gewoon iemand anders, daar zit ik helemaal niet mee. Als ik vroeger dit soort bezoeken aflegde en bijvoorbeeld een trainee meenam, dan zei ik altijd: ‘Kom maar met mij mee’. Toen ik ouder werd zei ik wel eens gekscherend: ‘Kom maar met pap mee’. En binnenkort wordt het leeftijdsverschil zo groot dat ik ‘Kom maar met opa mee’ ga introduceren. Geweldig toch?” Zijn lach buldert nog lang na.

 

Artikel op RegioInBedrijf