Limburgse zakenmannen

PER 1 JANUARI 2018 NEEMT JEROEN MERRY DE BEDRIJVEN EDUCOM EN DETACOM OVER VAN ZIJN VADER MATH MERRY. SINDS 2014 WERKEN VADER EN ZOON AL SAMEN. SINDSDIEN GAAT HET SNEL MET DEZE ICT-DIENSTVERLENERS; ER WORDT HARD GEWERKT AAN LANDELIJKE DEKKING. SAMEN GAAN DE MANNEN DE DIRECTIE VOEREN VAN DE FAMILIEBEDRIJVEN IN WORDING.

Gedurende de bedrijfsoverdracht blijft Math vooralsnog de leiding voeren over Detacom, het projecten – en consultancy- bureau, Jeroen gaat leiding geven aan Educom. “Educom is vooral een lerende organisatie,” aldus Jeroen. “Net zoals mijn vader heeft gebouwd, ga ik vanuit mijn perspectief, kennis en kunde verder bouwen aan Educom. De markt is groeiende. Maar we moeten niet te veel en te snel willen. Focus blijft belangrijk.” Educom en Detacom, twee zusterbedrijven die een lange historie hebben, die start in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Detacom richt zich op projecten en de inzet van consultants. Het staat in de markt bekend als een gerespecteerde ICT-dienstverlener die zich bezighoudt met software development projecten en het detacheren van professionals. Educom leert als kennisinstituut mensen het vak van programmeren. De bedrijven vullen elkaar mooi aan.

Terug naar de vorige eeuw, naar 1986. Het jaar dat Math Merry start als docent bij Miniware Educom. Hij begeleidt er de trajecten voor omscholing naar program- meur. Hij geeft scholing, begeleidt en zoekt stageplekken. ICT is booming. “Op een gegeven moment zijn we zelfs even onderdeel van Ordina,” vertelt Math. “In 1991 krijg ik samen met een collega het aanbod voor een managementbuy-out. Daarvan maken we gebruik. Met succes: eind jaren negentig hebben we zo’n 120 mensen in dienst.”

Na het millennium zakt de markt van de ICT echter in elkaar. Ook voor Educom en Detacom heeft dat gevolgen. Math moet afscheid nemen van veel goede en fijne mensen. “Dat doet pijn,” stelt hij. “Maar dit is een branche waarin het hard kan gaan, omhoog en omlaag. Dan moet je op tijd bijstellen.” Nadat de ergste pijn is geleden gaat het inderdaad beter met de twee bedrijven, de groei zit er weer in. In 2007 koopt Math zijn zakencompagnon uit, net voor de financiële crisis van 2008. Er volgen moeizame jaren. “Uiteindelijk voer ik de nodige veranderingen door,” zegt hij. “Daarna gaat het allemaal alleen maar bergop.” Jeroen heeft het allemaal van de zijlijn meegekregen. Hij zit dan op Hogeschool Zuyd voor de studie People & Business Management. “Ik ben nog zoekende naar wat ik wil. Ik zie dat het ondernemerschap hard werken is. Maar ik zie ook aantrekkelijkheden; ergens voor staan en er helemaal voor kunnen gaan. Je eigen weg vinden, verantwoordelijkheid nemen en risico’s dragen. Ondernemerschap zit toch in het bloed.”

In 2014 stapt Jeroen bij zijn vader in de zaak. Hij start met de vraag, hoe kom ik aan mijn mensen bij Educom? Het ouderwetse netwerken steekt hij in een modern jasje; hij maakt intensief gebruik van LinkedIn om studenten te zoeken die in het derde of vierde jaar zitten van een ICT-opleiding. “Ook stap ik opnieuw naar het UWV met de vraag wat ze nu daad- werkelijk willen. Al snel blijkt dat we hen garanties kunnen bieden; we komen tot kristalheldere afspraken.” Dat resulteert in een landelijk convenant met het UWV in 2015. Vestigingen van Educom in Eindhoven, Utrecht en Arnhem volgen dan snel.

Mensen ontwikkelen om duurzaam inzet- baar te zijn. Daarvoor moet de cirkel wel rond zijn, stelt Jeroen: “Mensen in hun kracht zetten. Het lijkt een uitgekauwd concept. Maar dat is het zeker niet. Het geeft mensen een gevoel van helderheid, dat stimuleert en motiveert. Mensen krijgen er energie van, zijn trots. In een lerende organisatie mogen mensen fouten maken, als ze er maar van leren. We werken vanuit het principe van lean management, we kijken vooruit en leg- gen de focus op waar we waarde kunnen toevoegen. Verandering zien we hierbij als de enige constante. De centrale filosofie is dat we mensen en organisaties willen helpen groeien.”

WIE: Jeroen en Math Merry 
WAT: directeuren/partners 
WAAR: Educom en Detacom