Blessing in disguise

Mark de Vet
25-08-2022

Het traineeship van Educom ben ik begonnen in oktober 2021, nadat ik door Corona-bezuinigingen helaas heb moeten stoppen bij mijn vorige baan. Zoals ze het in het Engels mooi verwoorden; deze gebeurtenis kwam als een ‘blessing in disguise’. Natuurlijk was het erg vervelend, maar het forceerde me wel om eens daadwerkelijk na te gaan denken over de toekomst. In mijn vrije tijd ben ik jaren betrokken geweest bij de ontwikkeling van een nieuwswebsite, geschreven in talen als PHP, HTML, CSS en af en toe wat JavaScript. Stuk voor stuk talen die ik mezelf eerder heb aangeleerd, maar waar ik nooit in het professionele dagelijkse leven daadwerkelijk iets mee heb gedaan en welke altijd op een hobbyistisch niveau zijn blijven hangen. Daar wilde ik op dat moment verandering in brengen. Maar de deur naar een baan in softwareontwikkeling staat maar op een heel klein kiertje, zeker wanneer je hierin weinig aantoonbare ervaring in hebt, vrijwel geen portfolio hebt opgebouwd en enkel over een Havodiploma beschikt.

Uiteindelijk kwam ik bij Educom uit en dit leek mij de uitgelezen mogelijkheid om van mijn hobby mijn werk te gaan maken. De reis bij Educom begon met een gezellig kennismakingsgesprek waarbij in grote lijnen werd verteld hoe het daar werkt en wordt je motivatie en (eventuele) kennis al enigszins gepeild. Vervolgens arriveert de uitnodiging voor een assessment die met name je probleemoplossend vermogen toetst en uiteindelijk komt dan de laatste horde die nog te nemen is: een gesprek waarin het assessment besproken wordt en kritische vragen worden gesteld, om zo het kaf van het koren te scheiden. Zolang je maar genoeg motivatie en interesse toont, komt ook dat helemaal goed. Na dat laatste gesprek kwam het verlossend woord dat ik aan het traineeship mocht gaan beginnen!

Ik startte in mijn eentje bij de vestiging in Eindhoven, waarbij normaliter het streven is om met zijn tweeën te beginnen. Zo heb je niet alleen een gesprekspartner, maar ook een leer- en projectpartner. De eerste maand maak je kennis met HTML en vervolgens ga je aan de slag met PHP, twee talen die ik eerder al gebruikte. Desalniettemin was er voor mij nog een hoop te leren, met name op abstractieniveau. Talen als Java en C# zijn daarna relatief gemakkelijk eigen te maken. Gelukkig kon ik met mijn reeds opgedane ervaringen de eerste maand versneld doorlopen en aansluiten bij de groep die een maand eerder was begonnen. Deze persoonlijke aanpak waardeer ik het meeste bij Educom. Of je wel al ervaring hebt, of juist met bepaalde zaken iets meer moeite hebt, er wordt altijd een passende oplossing gezocht.

Dit bleek ook bij de start van mijn werkperiode maar weer eens zo te zijn. Ik begon bij een bedrijf dat ERP-software ontwikkelt binnen een bestaande omgeving van een derde partij. Het programmeren aan deze software betekende in feite het bij elkaar klikken van scriptelementen om zo nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen of bestaande functionaliteiten aan te passen. Dit leek me in eerste instantie door het uitgebreide pakket erg interessant. Naarmate de eerste maand vorderde, merkte ik echter dat deze manier van programmeren, of modelleren zoals ze het daar noemen, toch niet bij mij past. Nadat ik dit had aangegeven is er in goed overleg besloten om het traject daar te stoppen.

Nu ben ik alweer vijf maanden aan de slag bij BouwInfosys, waarbij ik wederom aan een ERP-oplossing werk, alleen ditmaal in C#. Een bestaande (desktop) applicatie wordt nu uitgebreid met een losstaande web-omgeving die middels een koppeling telkens met elkaar interacteren. Deze web-omgeving staat nog in de kinderschoenen, maar het uiteindelijke doel is om deze nieuwe omgeving zonder een installatie van de desktopapplicatie te vereisen, in gebruik te laten nemen door klanten. Hiervoor moeten nog heel wat functionaliteiten worden overgezet naar onze .NET API en Angular frontend, maar dat is een mooie uitdaging die ons nog te wachten staat! Hoewel ik tijdens de eerste maand van de werkperiode even mijn twijfels had, ben ik blij dat ik bij Educom ben begonnen. Er wordt geluisterd naar en meegedacht met de trainees, iets wat ik ten zeerste waardeer. Een aantal maanden verder is de deur naar een baan in de softwarewereld hierdoor van een heel klein kiertje compleet opengetrapt. Mocht je het leuk vinden om te puzzelen, heb je affiniteit met IT en lijkt programmeren je wel iets, dan kan ik je dit traineeship zeker aanraden!