Puzzelen voor je werk

Gerloeske Nijland-Brezet
07-09-2021

Voor ik met het traineeship bij Educom begon, werkte ik als medisch analist in een ziekenhuis. Hoewel het werk erg leuk was, merkte ik wel dat ik naar een nieuwe uitdaging op zoek was. Iets met code leek me wel leuk, puzzelen voor je werk, wie wil dat nu niet? Na lang zoeken naar wat ik dan precies wilde, kwam ik bij Educom terecht. Het eerste gesprek wat ik daar had, was zó ontzettend leuk! Degene met wie ik het gesprek voerde, bleek net zo van bordspellen te houden als ik, waardoor we de helft van de tijd daarover gesproken hadden en steeds afdwaalden. Ondanks dat ik niet echt relevante programmeerervaring had, wilden ze me toch een kans geven. Dus óp naar het assessment en uiteindelijk naar het laatste gesprek. Ook dit gesprek verliep goed en ’s avonds werd ik al gebeld dat ik mocht beginnen. Ik was ontzettend blij! 

Maar, spannend was het wel. Je zegt namelijk wel zomaar je vaste baan op en weet niet helemaal precies waar je over een jaar staat. Voor iedereen die twijfelt: je kunt beter spijt hebben van dingen die je wél hebt gedaan dan van dingen die je niet hebt gedaan. Ik zou het doen, want het is écht ontzettend leuk! 

De eerste drie maanden van het traineeship is het opleidingsdeel, waarin je onder begeleiding in het diepe wordt gegooid. Dat klinkt als een rare zin, maar beter dan dat kan ik het niet beschrijven. De opdrachten die je krijgt, zijn zó gemaakt dat je eigenlijk alles wel online kunt vinden. Daarnaast heb je de andere trainees waar je vragen aan kunt stellen en mocht je er nog niet uit komen is er natuurlijk de docent. Hij is ontzettend enthousiast en legt met liefde alles uit, maar laat je wel altijd zelf nadenken. 

Na het opleidingsdeel kwam ik terecht bij Heutink ICT in Hengelo. Ook hier was ik heel blij mee. Ik kwam in een team dat werkt aan MOO, een website die educatieve software, google en office aan elkaar verbindt zodat kinderen en docenten van de basisschool maar één keer in hoeven te loggen om bij al hun software te komen. Het is zo’n leuk idee dat er ’s ochtends kinderen aan het werk gaan met iets waar jij ook aan gewerkt hebt. Dat je het voor de leerkrachten net iets makkelijker kan maken, zodat zij extra tijd hebben om aan de kinderen te besteden. 

In het team werd ik ontzettend warm ontvangen. Ook hier wilden ze me graag alles uitleggen. Als ik een vraag had werd er nooit zomaar een oplossing gegeven, maar werd uitgelegd hoe het werkt zodat ik het de volgende keer zelf kon uitvoeren. 

Terwijl ik bij Heutink ICT aan het werk was, had ik nog regelmatig contact met Educom. Dit was erg fijn, je wordt dus niet zomaar losgelaten. De begeleiding was hierdoor erg persoonlijk, dat heb ik het hele jaar ervaren. Ze kijken echt naar wie jij bent, in plaats van dat jij één van de zovelen bent.

Inmiddels heb ik het traineeship afgerond en ben ik in dienst getreden bij Heutink ICT. Ik mocht in hetzelfde team blijven, super fijn, want ik voel me hier erg op mijn plek. Ik ben echt ontzettend blij dat ik deze stap heb durven nemen. Ik heb er niet alleen een hele leuke baan aan overgehouden, maar dankzij de persoonlijke begeleiding ook een hoop meer zelfvertrouwen.