Van “Hello world!”+ naar mijn eerste baan als software Engineer,

iris Dekkers Los
07-07-2021

Waarom wil je een software engineer worden?” Een vraag die ik eerlijk gezegd na mijn eerste (en tweede) kennismakingsgesprek bij Educom nog niet overtuigend kon beantwoorden. Na het eerste gesprek bij Educom, wist ik wel zeker dat ik graag aan dit specifieke IT-traineeship wilde beginnen.

Tijdens mijn gekozen bachelor Psychology & Technology, vond ik programmeren uitdagend en interessant. De beslissing voor ICT als technische richting voelde goed en werd versterkt tijdens de multidisciplinaire groepsprojecten. Ideeën bedenken om zaken te verbeteren/versimpelen en realiseren, in dit geval door middel van techniek, heeft me altijd een kick gegeven. Mijn focus tijdens het groepswerk lag dan ook vooral op mogelijke implementaties bedenken en de eventuele ervaring van de gebruiker. Ik liet me graag door mijn TU-medestudenten met een meer technische achtergrond vertellen op welke manier wij het schijven van de code voor een website/app het beste konden aanpakken. 

Ik voelde me geen IT-er. Het laatste duwtje in de rug voor de overstap naar IT vond ik in coronatijd, werkend naast mijn vriend in ons gefabriceerde thuiskantoor. Toen zag ik dat mijn beeld van een IT-er niet klopte.  Natuurlijk ben je veel aan het programmeren, maar hiernaast heb je in SCRUM-teams ook dagelijkse stand-ups, spar je regelmatig met collega’s hoe je een probleem/bug het beste aan kunt pakken en is er ruimte om mogelijke verbeteringen van bestaande software te bespreken. 

Inmiddels heb ik mijn eerste anderhalve maand als software Engineer in Maastricht erop zitten en ben ik Educom dankbaar voor de mooie springplank. Het traineeship is geen vetpot, maar als je bereid bent een jaar (als alles meezit) in jezelf te investeren is het een mooie kans. Je leert bij Educom geen trucjes en je wordt ook niet aan de hand meegenomen. Tijdens de leerfase krijg je eerst een kleine basis, maar al snel ga je zelf aan de slag met het bouwen van websites en vervolgens apps. De trainer René wist me al snel uit mijn comfortzone te halen. Mij uit te dagen problemen zelf op te splitsen in kleinere behapbare stukken en vervolgens zelf te laten ervaren of mijn plan van aanpak logisch was. Door niet direct te bevestigen of ik op de juiste weg zat. Zo leerde ik meer op mezelf te vertrouwen en om niet te veel tijd te verliezen in de kleine details. Dat door herhaling je begrip groeit, was iets wat ik absoluut niet direct van hem wilde aannemen. 

Gewoon doen, fouten durven maken en eerst zelf een onderbouwde poging wagen i.p.v. direct hulp te vragen. Zo ben ik sinds februari niet alleen gegroeid als junior software developer maar ook als persoon. Ik kijk met plezier terug naar de eerste 3,5 maanden, als coronamaatregelen het toelieten op kantoor. Dan kwam ik carpoolend vanuit Roermond, met een dirigent en mede IT’er in spe naar Sittard. 

Wat dit traineeship in mijn ogen uniek maakt, is de ruimte die je krijgt om je eigen weg te vinden. De focus op het aanleren van een denkwijze, die breed toepasbaar is ongeacht de taal of framework waarin je programmeert (deze volgen elkaar snel op in het traineeship). De mede trainees met verschillende achtergronden, waarmee je af en toe samen worstelt met de stof, maar gelukkig vaker elkaar kunt helpen en ervaringen mee kunt uitwisselen. En hiernaast de persoonlijke begeleiding vanuit Educom, niet alleen met sales maar praktisch iedereen op kantoor, door dit gehele traject helpen bij het vinden welke richting binnen de IT het beste bij je past als persoon.