Software Componeren

Roy Derix
21-04-2022

Van dirigent naar programmeur. Zou er een veel grotere overstap mogelijk zijn? In de praktijk bleek het toch verrassend soepel te verlopen.

Na 2 afgeronde conservatorium studies en een aantal jaren werken als dirigent en muzikant kwam medio 2020 toch de gedachte in me op: ga ik dit nog 40 jaar leuk vinden? En als het antwoord daarop nee is, moet ik dan nu, op mijn 28e, geen actie gaan ondernemen? Het antwoord werd inderdaad nee, of in ieder geval niet op deze manier. En ja inderdaad, op je 28e van richting veranderen lijkt toch een stuk eenvoudiger dan als je 40 bent. Maarja, welke richting dan? Dat het de beta-kant op zou gaan was wel duidelijk. Maar hier heb ik na mijn middelbare school natuurlijk geen enkele ervaring meer in opgedaan. Zou dat dan wel kunnen?

Na wat onderzoek ben ik zelf aan de slag gegaan met een aantal online tutorials programmeren. Dat bleek een schot in de roos. Dit wil ik gaan doen. Aan traineeships in software development geen gebrek. Ik ben op een aantal plekken geweest, maar wat me bij Educom erg aansprak, was de persoonlijke benadering. Eerst de trainee leren kennen, daarna pas een geschikte plek bij een bedrijf zoeken. Natuurlijk loop je iets meer risico, want wat als er geen bedrijf gevonden wordt? Uiteindelijk bleek het voorjaar van 2021, op het hoogtepunt van de coronacrisis, inderdaad een lastige tijd, en heeft mijn traineeship in plaats van 3 maanden, ongeveer 4,5 maanden geduurd. Maar zeg nou zelf: wat maakt die 1,5 maand nog uit, als je daardoor wel op een plek belandt waar je jaren wil blijven? Daarbij komt ook dat de leerperiode gewoon werd uitgebreid. Dus niet na 3 maanden thuis zitten wachten tot er iets voorbij komt, maar meer kennis opdoen en dieper in de stof duiken.

Uiteindelijk hebben we na toch niet al te lange tijd een bedrijf gevonden: internetbureau Betawerk in Heerlen, waar ik in mei 2021 aan de slag ben gegaan. De verwachting is dan, dat je de eerste tijd mee gaat kijken wat anderen doen, zorgt voor voldoende koffie voor de collega’s, en misschien af en toe eens een beetje kan helpen. Maar nee hoor, Betawerk had net een grote opdracht binnengehaald: de website bouwen voor het SKA Observatory, de grootste radiotelescoop ter wereld, die in samenwerking met tientallen landen gebouwd gaat worden. En daar ging ik dan, amper 5 maanden nadat ik de eerste regels code in mijn leven had geschreven, volledig meedraaien in het team voor deze website.

In de volgende 9 maanden heb ik aan verschillende projecten gewerkt, zelfs af en toe als enige backend developer, en dat nog altijd als trainee! Inmiddels is mijn tijd bij Educom toch echt ten einde gekomen, ben ik volwaardig in dienst getreden bij Betawerk, en lijkt het een half leven geleden dat ik mijn eerste “Hello world!” schreef.