Coderen vanuit de modder

Matthijs van Dijk
22-08-2023

Nadat ik mijn HBO studie Biologie heb afgerond, heb ik een tijdje als projectleider bodemonderzoek gewerkt bij een milieu hygiënisch bedrijf. Daar heb ik veel geleerd over het organiseren en plannen van een project en heb ik veel mensenkennis opgedaan. Ook heb ik daar veel veldwerk gedaan, heb ik letterlijk met mijn ‘poten in de modder’ gestaan. Omdat ik de inhoudelijke uitdaging miste, ben ik me gaan oriënteren op een volgende stap in mijn carrière. Vanuit persoonlijke interesse ging mijn aandacht uit naar een technisch gerichte opleiding of baan, waarbij ik een omscholing richting de ICT al in mijn achterhoofd had. Via een traject met een loopbaancoach heb ik o.a. een competentietest gedaan waaruit duidelijk bleek dat de ICT inderdaad een hele goede richting voor mij zou kunnen zijn. Hierna heb ik via een bootcamp van zes maanden kennisgemaakt met diverse onderdelen binnen de IT en - nog enthousiaster gemaakt door vrienden die al een IT-traineeship gevolgd hadden - heb ik gezocht naar mogelijkheden om IT-kennis en praktijkervaring op te doen. Zo vond ik de omschrijving van het traineeship van Educom dat ik direct interessant vond: Educom biedt een heel andere aanpak van een IT-traineeship: een opleiding van drie maanden met veel persoonlijke aandacht en maatwerk begeleiding, om van daaruit een goede match te kunnen maken met een opdrachtgever. Daarbij kijkt Educom wat iedere trainee op zich kan en waarin hij/zij het beste in is om zo voor iedereen een passende opdracht te vinden. Dit sprak mij op alle punten aan. Ik heb dan ook gereageerd op de vacature van het traineeship en kreeg een positieve reactie. Na een paar inspirerende gesprekken werd me al heel snel duidelijk dat dit mijn volgende stap moest zijn: preciés de praktijk van de IT in.

Het traineeship bij Educom heeft helemaal voldaan aan de verwachtingen die ik vooraf had: kennis opdoen en praktijkopdrachten uitvoeren in een kleine groep (max. 8) trainees.  Ik heb veel aandacht en begeleiding gekregen. Het was gezellig ook, ik zat in een leuke groep. Het was in de corona tijd, daarom was ik twee dagen op kantoor en drie dagen thuis. Dit was prima te doen, ik had thuis een goede werkplek met online begeleiding en vond het leuk om naar kantoor te komen. Ik kon mijn vragen stellen aan mijn mede trainees bij afwezigheid van docent Jeroen. Wat dit traineeship goed maakt, is dat er op verschillende momenten trainees starten, je daardoor met verschillende niveaus trainees in de klas zit en altijd vragen kunt stellen aan degenen die eerder zijn gestart. Toen ik wat verder was in de educatie kon ik zélf de vragen beantwoorden van nieuwe trainees. Dit had voor mij een belangrijk en extra lerend effect.

Na de educatie ben ik voor de werkervaringsperiode terecht gekomen bij Geodan, in de geo-ICT. Dit past bij uitstek bij mijn profiel en vooropleiding. Tijdens de educatie bij Educom ben ik vooral bezig geweest met het bouwen van een webshop en dan met name de back-end. Omdat ik bij Geodan zou gaan starten, heeft docent Frank me de nodige Java-kennis bijgebracht. Dit was heel nuttig en omdat ik de programmeerprincipes zo goed had geleerd, kon ik me deze tweede programmeertaal al snel eigen maken. Deze kennis was voldoende om bij Geodan mee aan de slag te kunnen gaan. En nu ben ik al bijna een jaar back-end ontwikkelaar! Alles wat ik heb geleerd, kan ik in de praktijk brengen.

Ik heb gewerkt aan software die wordt gebruikt bij het aanleggen van glasvezel, specifiek het sturen en monitoren van de voorgang van projecten. De wens van de klant was een kaart toe te voegen waarop visuele informatie over projectvoortgang te zien was. Hiervoor moest ik kennis opdoen over de werking van het uitrollen van glasvezel, hoe dit verwerkt was in het datamodel van de bestaande software en vervolgens hoe we die data konden vertalen naar visuele informatie op de kaart. Dat opdoen van domeinkennis en de vertaling daarvan naar een datamodel en logica vind ik erg leuk.

Dit traineeship kan ik écht aanraden. Toen ik de overstap wilde maken naar de ICT was het voor mij een persoonlijke benadering, die past bij mijn kernwaarden, belangrijk. Deze werd me bij Educom geboden, waardoor ik met veel plezier mijn tijd doorgebracht tijdens de educatie. Tijdens het traineeship heb ik écht leren denken als een developer en heb ik geen ‘kunstje’ aangeleerd. Het aanbod van Educom om mij begeleiding in de praktijk te bieden was voor mij niet nodig, bij Geodan ben ik verder opgeleid en goed begeleid om het geleerde snel in de praktijk te kunnen brengen. Ik ben enthousiast en kan iedereen met de wens in de IT aan de slag te gaan aanraden aan te kloppen bij Educom!