Van politiek naar programmeren

Bram Schaminée

Hoewel ik een bèta profiel had, wilde ik na de middelbare school iets anders. Ik heb altijd een grote passie gehad voor computers, vooral vanwege games. Even heb ik nog getwijfeld om voor wiskunde of informatica te kiezen, maar vanwege sterke interesse in politiek koos ik toch voor geschiedenis. Na mijn studie ben ik in de politiek terecht gekomen en daar heb ik een leerzame en interessante tijd gehad. Via het maken van mods voor games ben ik steeds meer in aanraking gekomen met programmeren, maar veel verder dan wat hobby-projectjes kwam dat niet. De politiek stopte voor mij vrij plotseling, dus toen greep ik mijn kans om alsnog voor de IT te gaan.

Op zoek naar een mooie kans om te leren programmeren, kwam ik Educom tegen. Ik was meteen verkocht en snel daarna kon ik beginnen! In de groep trainees was een leuke sfeer. We gingen vrijwel meteen aan de slag met programmeren in PHP en leerden gaandeweg steeds meer technieken. Daarbij werd behoorlijk wat zelfstandigheid verwacht en dat is wel even wennen. Maar al snel wist ik zeker dat ik een goede keus had gemaakt. De opdrachten zitten goed in elkaar. In het begin lijken ze eenvoudig, maar tijdens het bouwen kom je de lastige onderdelen wel tegen! Na de laatste opdracht, het maken van een app in een nieuwe taal (C#) had ik het gevoel dat ik een behoorlijke basis aan nieuwe kennis had opgebouwd. Toen begon pas de echte uitdaging: aan de slag bij een werkgever.

Ik mocht beginnen bij een klein softwarebedrijf in de buurt. Dat is natuurlijk even spannend, maar bleek in mijn geval een goede match. Ik begon daar met het vernieuwen van een bestaande webapplicatie. Dat sloot deels goed aan bij de opdrachten uit de leerperiode, maar de code was in Visual Basic, een voor mij nog onbekende taal. Het leren ging ook daar heel snel en het werk beviel goed. Inmiddels ben ik over de helft van de periode bij de werkgever en ben ik begonnen met een geheel nieuwe applicatie die ik zelf vanaf het begin mag opbouwen.

Terugkijkend op het afgelopen jaar heb ik een mooie kans gekregen bij Educom om een nieuw vak te leren. Ik heb gemerkt dat je eigen motivatie om te leren het belangrijkste is om de periode goed door te komen en mooi terecht te komen.