Traineeship en een deeltijdstudie? Waarom niet!

Julius van Mill

Tijd voor een kickstart van je carrière!
Ook ik heb vrij laat in mijn leven, ik ben inmiddels 28 jaar oud, gekozen voor een carrière switch. Ik ben vorig jaar September begonnen met een nieuwe studie op de Fontys in softwareontwikkeling. Gezien ik niet meer in aanmerking kwam voor studiefinanciering ben ik dit in deeltijd vorm gaan doen.
Als deeltijd student wilde ik graag zo snel mogelijk praktische ervaring opdoen, programmeren leren je namelijk door het veel te doen en ik was er het liefst fulltime mee bezig.
Tijdens meerdere sollicitaties kwam ik er echter achter dat ik nog te weinig ervaring had om meteen aan de slag te kunnen als software ontwikkelaar. Het was dus tijd voor een crash course softwareontwikkeling, in korte periode genoeg ervaring opdoen om aan de slag te kunnen.
Ik kwam toen het traineeship van Educom tegen en dit leek me een perfecte keuze om mezelf in korte periode te ontwikkelen. Een half jaar leertraject en dan als junior softwareontwikkelaar aan de slag. Ideaal!

Na drie maanden allerlei verschillende projecten te hebben gevolgd ben ik inmiddels aan het einde gekomen van het eerste traject. Aangezien ik al bijna een jaar softwareontwikkeling op de Fontys achter de rug had was de opstap naar de traineeship niet al te zwaar. Perfect moment om in te stappen dus. Maar in deze drie maanden heb ik al zo veel meer geleerd dan in een jaar studeren op de Fontys. Meteen toepassingsgericht les krijgen en werken naar een afgerond product. Niet eerst enorm veel theorie, maar meteen praktisch aan de slag. Onder het ervaren oog van onze docent kregen we de kneepjes van het vak geleerd.

Tegelijkertijd volg ik twee avonden in de week de deeltijd ICT-opleiding softwareontwikkeling. Deze combinatie zou ik zeker aanraden aan mensen die denken om hun carrière switch te versnellen. De traineeship en de hbo-opleiding vullen elkaar ontzettend mooi aan. Ik heb zaken geleerd op de Fontys die ik bij de traineeship binnen Educom meteen kon toepassen en ook andersom leerde ik veel meer praktijkgerichte programmeerstructuren die ik bij mijn opdrachten op school kon gebruiken. Zo werk ik toch richting mijn hbo-diploma, terwijl ik eigenlijk al meteen ervaring opdoe. Over ongeveer 2 tot 3 jaar overhandigen ze me dit diploma en kom ik niet als onervaren werkzoekende op de arbeidsmarkt, maar als een ervaren softwareontwikkelaar.

Het kost natuurlijk wel veel tijd, dus dat is een commitment waar je goed over moet nadenken. Ik ben wekelijks dus eigenlijk 60 uur per week bezig met softwareontwikkeling. Maar hierdoor neemt mijn kennis wel enorm snel toe. Ik hoop dat ik met deze ervaring mijn deeltijdstudie in een verkorte periode kan afronden.

Volgende week ga ik aan de slag bij mijn werkervaringsplek, op naar weer een nieuwe ervaring. ik heb er zin in, Laat maar komen al die nieuwe ontwikkelmomenten!