De mogelijkheid tot ontwikkelen

Maarten Plessius

Aan het begin van mijn puberteit raakte ik al geïnteresseerd in programmeren. In eerste instantie heb ik geprobeerd om C++ onder de knie te krijgen. Door gebrek aan inspiratie en diepgaande kennis om er echt wat mee te doen kwam ik daar helaas niet heel ver mee. Tijdens mijn VWO heb ik een tweede poging gewaagd met Informatica in de bovenbouw. Samen met een klasgenoot heb ik destijds een persiflage van Paint gemaakt. Tijdens mijn TU periode koos ik voor de minor van Technische Informatica. De aansluiting met mijn major chemische technologie was ver te zoeken, maar toch heb ik ook hier weer een aantal kleine projecten afgerond. Wederom was een gebrek aan inspiratie een (te) groot obstakel om meer te programmeren.

Tijdens mijn revalidatie periode na een sport ongeval, heb ik in 2014 mijn programmeervaardigheden verder ontwikkeld middels zelfstudie. Die opgedane kennis kon ik omzetten in een project, waarbij ik geheel zelfstandig een website voor mijn schoonzus heb opgezet. Dat project was voor mij de directe aanleiding om mij verder te oriënteren op een baan in de software engineering. Ik was er echter niet van overtuigd dat ik genoeg IT achtergrond had om hiermee aan de slag te gaan.

Het traineeship van Educom was voor mij dan ook de uitgelezen kans om die uitdaging aan te gaan en mezelf te ontwikkelen als software engineer. Doordat Educom vooral insteekt op persoonlijkheid en aanleg is achtergrond van minder belang om deel te nemen aan het Traineeship. Hierdoor kreeg ik de gelegenheid me als Software Engineer te ontwikkelen. Dit was precies het zetje dat ik nodig had om een stap in de juiste richting te kunnen zetten. Tijdens de opstart voor het eerste project kreeg ik het opstellen van gegevensmodellen en bijbehorende ontwerpen onder de knie. Toen de kwartjes over software ontwerpen waren gevallen, was daar ook ineens de inspiratie die ik tijdens alle voorgaande pogingen gemist heb! Nu concentreer ik mij nog volledig op mijn Traineeship, maar ik heb nu al zin om over enige tijd aan de slag te gaan met (kleine) eigen projecten. Voor mij het bewijs dat het traineeship bij Educom de juiste keuze is geweest.