Psychologie en IT

Bo Strijker

Het is misschien niet voor iedereen het meest logische vervolg van je Master psychologie. Maar voor mij was het beginnen aan een IT traineeship geen hele grote stap. Binnen de opleiding heb ik namelijk een aantal vakken gevolgd over de interactie tussen mens en machine. Ik ben hierbij onder andere in aanraking gekomen met Sociale Robotica (robotica die reageert op het gedrag van mensen). Maar ik ben ook bezig geweest met de ‘user interface’ en ‘user experience’ van websites.

De stap naar de IT en Software engineering wordt zo al een stuk kleiner. Dit spreekt namelijk precies mijn interesse aan binnen de psychologie en zorgt dat ik daar zelf praktisch mee bezig kan zijn. Tijdens mijn middelbare school carrière heb ik het Natuur en Techniek profiel gevolgd. Het bezig zijn met meer technische dingen heb ik tijdens de vervolgopleiding dan ook wel gemist, iets dat bij programmeren weer terugkomt.

Op het moment ben ik ongeveer 3 maanden bezig met het traineeship en heb ik er geen moment spijt van gehad. Ik vind het heerlijk om meer praktijk gericht bezig te zijn en het is leuk om terug te zien wat ik in de afgelopen maanden allemaal gedaan heb. Deze week zijn we begonnen met mobile development. Een tak van software engineering waarin ik veel raakvlaken zie vanuit mijn studie. Zoals elk project wordt ook de app eerst theoretisch uitgewerkt. Het maken van Flowcharts en Database diagrammen is essentieel om gestructureerd en stapsgewijs tot een goed eind product te komen. De mogelijkheden van de app zijn om werkgever, werknemer en cliënten te voorzien van een betere service door arbeidsschema’s te automatiseren. De kennis en vaardigheden opgedaan tijdens het Traineeship als ook mijn psychologische kennis kan ik nu goed gebruiken om tot een goed totaal product te komen.