Geloven... in de overstap

Bas Steevens

Na mijn opleiding Docent Godsdienst, had ik weinig praktische manieren om op ICT vlak in te stromen tot de arbeidsmarkt. Vier jaar studeren zonder studiefinanciering en thuis ICT studeren zonder praktijk ervaring opdoen, was geen verstandige keuze. Het zou toch ideaal zijn als er een traject was die de essentie van het programmeren distilleert in een leertraject en die koppelt met een BBL-traject bij een werkgever om werkervaring op te doen? Stel je voor, een éénjarig traject om klaargestoomd te worden of zelfs ingewerkt te zijn bij een bedrijf. Dat is wat Educom voor mij heeft betekend.

In ongeveer drie maanden tijd word je fulltime opgeleid om aan het werk te kunnen als junior programmeur of een andere ICT-baan met programmeren als uitgangspunt. Jij wordt in dit team naar jouw tempo en vaardigheden begeleid en gecoacht. Ben jij sneller? Dan word je uitgedaagd. Doe jij wat langer over een opdracht? Dan krijg jij wat ruimte en passen ze het traject op jou aan. Dat kan ook met de kleine groep van maximaal 6-8 personen. Ook kreeg ik inspraak in het sollicitatie proces. Ik mocht zelf vacatures uitkiezen naast degene die Educom zelf had kunnen aanbieden. Educom heeft een uitgebreid netwerk waar jij als trainee gebruik van kan maken om aan de bak te komen en in mijn geval was dat een van de redenen dat ik op sollicitatie gesprek mocht komen bij een groot bedrijf. Ik kon meteen aan de slag en inmiddels werk ik daar al acht maanden fulltime en heb ik een contract in het vooruitzicht.

Dit had ik echter niet alleen gekund. De groep in locatie Eindhoven is een hecht team met een praktijkdocent die weet waar hij over praat en goed op jouw tempo let. Coaches die jou direct kunnen vertellen wat wel en niet te doen (voor een oud godsdienst docent van essentieel belang) en goede begeleiding vanuit HR om een goede indruk te maken. Ook tijdens jouw 9 maanden praktijk ervaring blijf jij in contact, mocht er iets niet goed gaan. Gaat het wel goed? Dan helpt Educom zelfs mee met advies en onderhandelingen. Wat mij betreft heb ik enigszins geluk dat het traject in deze tijd zo goed loopt, maar het is allemaal mogelijk bij en mede dankzij Educom.