Interview Jesse Hahn

05-08-2020

Wat is je achtergrond
Ik ben in eerste instantie gestart met de universitaire opleiding Bedrijfskunde. Na een jaar heb ik de switch gemaakt naar de meer praktijkgerichte HBO-opleiding Commerciële Economie aan de HAN. Na mijn diploma te hebben behaald, heb ik twee jaar werkervaring opgedaan. Omdat ik minder plezier haalde uit dit vakgebied, heb ik mijn baan opgezegd en heb ik een tussenjaar genomen om me te beraden op mijn toekomst. In dat jaar heb ik gewerkt in een heel ander vakgebied en heb ik vanuit een aangewakkerde interesse voor IT via zelfstudie een Python-cursus gedaan. Omdat ik werd geraakt door de mogelijkheden binnen de IT heb ik veel sollicitatiegesprekken gevoerd. Zo heb ik een nog beter beeld gekregen van wat ik wil en heb ik vervolgens de stap gezet naar Educom. Bij Educom ben ik opgeleid tot professioneel Software Developer.  

Waarom geswitcht van vakgebied en waarom gekozen voor Educom?
Mijn interesse voor IT is ontstaan omdat ik van nature heel nieuwsgierig ben en in mijn oude vakgebied werd ik onvoldoende geprikkeld. Ik hou heel veel van techniek, van puzzelen, van problemen oplossen. Op basis van gevoel ben ik gaan solliciteren op IT-functies en in gesprekken kwam ik er achter dit vakgebied wel heel leuk te vinden. Bij één van mijn sollicitaties heb ik voor een case gedurende een dag geprogrammeerd in Microsoft VPL. Dat voelde als spelen. Het beviel zo goed en ik was meteen verkocht. Ik twijfelde over het zetten van de definitieve stap, maar na een intensief gesprek met de recruiter van Educom was ik er uit: hier ging ik aan de slag. Ik heb gekozen voor Educom vanwege het persoonlijke karakter, de aandacht die wordt gegeven. Ik heb met diverse partijen gesproken waar ik het gevoel kreeg dat men mij een kunstje wilde leren, gericht op een opdrachtgever die ze al voor ogen hadden. Bij Educom heb ik echt het vak geleerd, handvatten gekregen waarmee ik als developer op eigen benen kan staan. Vervolgens heeft Educom samen met mij gezocht naar een bedrijf dat goed bij mij past. 

Hoe heb je de switch ervaren?
Heel makkelijk. Het voelde niet als een switch, maar meer als thuis komen. De manier van werken die je als developer nodig hebt sluit goed aan bij mijn eigen denkvermogen. Ik ben heel analytisch en probleemgericht. Ik hou van efficiëntie en ik ben pragmatisch ingesteld. Die mix is nodig: ik ben continu bezig met schrijven van zo perfect mogelijke code. Tegelijkertijd moet je weten wanneer dat niet nodig of haalbaar is en je beter voor de praktische oplossing kunt kiezen. Die balans bewaren is leuk om te doen, daar leent het werk zich goed voor. 

Hoe heb je het geleerde in de praktijk toegepast?
Ik heb vooral heel veel teruggegrepen naar de handvatten die docent Geert mij heeft gegeven. 'Keep it simple', was de leus. Niets hoeft moeilijk te zijn. Het veld waarin ik terecht ben gekomen kent veel complexe materie. Daarnaast was er in het begin weinig begeleiding vanuit het bedrijf, omdat er naast mij nog drie mensen zijn gestart. Hierdoor was de transitie naar de praktijk even zoeken, ook lastig soms. Maar deze periode ben ik goed doorgekomen door het advies van Geert. Ik heb hierdoor nooit met mijn handen in het haar gezeten en heb altijd een ingang gevonden om van daaruit mijn werk goed te kunnen doen.  

Hoe heb je de koppeling van de opleiding en het werkveld ervaren?
Erg goed. Bij Educom heb ik de basis van SQL en Javascript geleerd en wat verder gevorderde PHP. Nu ben ik bezig met behoorlijk ver gevorderde C# en T-SQL. Dat dit in de opleiding niet behandeld is, is geen enkel probleem geweest. Geert heeft me veel kernconcepten geleerd. In de opleiding leer je niet de woorden van een taal, maar welke functies een taal heeft en waarom dat zo is. Als je dat weet, maakt het niet uit in welke taal of framework je gaat werken. En dat is absoluut zo gebleken: ik kon het in de praktijk meteen oppakken. 

Hoe gaat het nu?
Uitstekend! Ik heb veel verantwoordelijkheid gekregen en heb een goed contact met mijn werkgever. Er zijn voldoende opleidingsmogelijkheden, zodat ik mezelf kan blijven ontwikkelen en ik krijg veel vrijheid in het werk dat ik wil oppakken. Daarnaast is VANL zelf ook aan het groeien; ik kijk er naar uit te zien waar dat naartoe gaat. De toekomst ziet er in ieder geval goed uit.