Trainee tijdens Corona...

Yannick Wensink

Na mijn studie ben ik ongeveer twee jaar werkzaam geweest in online marketing. Halverwege 2019 ben ik uit eigen interesse begonnen met een online cursus programmeren. Eerst in Python en later in C#. Het programmeren groeide uit tot mijn hobby en ik besloot de kans te wagen om software developer te worden. In mijn zoektocht naar een praktijkgerichte opleidingsmogelijkheid kreeg ik de kans om het traineeship bij Educom te volgen.

Eind 2019 ben ik begonnen met het traineeship en bevond ik mijzelf tussen gelijkgestemde trainees - die als doel hadden software developer te worden - én een geniale senior software ontwikkelaar/opleider. Tijdens deze opleiding zijn we begonnen met het ontwikkelen van een webshop met behulp van PHP, HTML en JavaScript. In latere projecten ontwikkelden we een webapplicatie in groepsverband. Hierbij leerden we vanaf het begin samen een applicatie te ontwikkelen waarbij we geen gebruik mochten maken van een framework, maar we een eigen framework ontwikkelden. Gedurende deze opleidingsperiode heb ik een solide basis opgedaan zodat ik met alle vertrouwen in het werkveld kon beginnen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ik half maart zou beginnen bij Heutink ICT. Op kantoor stond mijn bureau al klaar. Een paar dagen voor de startdatum werden er echter - in verband met de coronasituatie - nieuwe  maatregelen afgekondigd, waaronder het zoveel mogelijk thuis werken. Zelf had ik er alle vertrouwen in dat ik in staat zou zijn om vanuit huis ingewerkt te kunnen worden. Gelukkig dachten Educom en Heutink ICT hier ook zo over en kon ik per 1 april alsnog starten. Technisch werd het perfect geregeld: met mijn laptop kan ik verbinding maken met de krachtige computer in Hengelo, waardoor ik met alle benodigde applicaties kan werken.

Thuiswerken was in het begin wel even wennen, maar met behulp van Teams kan ik snel en gemakkelijk met mijn collega’s communiceren. Zéker het scherm kunnen delen is een zeer handige functie, bijvoorbeeld als ik mijn collega’s vragen wil stellen. Tijdens het bespreken van o.a. feedback kunnen mijn collega’s hun scherm delen om een en ander  toe te lichten. Tijdens dit soort Teams meetings is er ook bijna altijd tijd voor een gezellig praatje: het ideale moment voor mij om mijn collega’s beter te leren kennen. 

In mijn tweede week bij Heutink ICT werd er een update gereleased van de app die wij ontwikkelen. In deze update zat al code die ik geschreven had! Het waren slechts wat kleine verbeteringen voor de gebruiker, maar ik was er erg trots op. In de volgende update heb ik functionaliteit kunnen toevoegen die eerder nog niet beschikbaar was in de app. Het inwerken vanuit huis wilde dus best vlotten.

Inmiddels ben ik vier maanden werkzaam bij Heutink ICT en pak ik zelfstandig work-items op. Het thuiswerken voelt nu vertrouwd aan. Ondanks de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen heb ik al veel geleerd en nieuwe ervaringen opgedaan. En dat zal ik de komende tijd ook zeker blijven doen!