Traineeship als software ontwikkelaar

Niels Vermeer

Ik ben op dit moment bezig met het volgen van een traineeship als software ontwikkelaar bij Educom in Arnhem. In dit artikel vertel ik daarover.

Tijdens mijn studie MSc Biotechnologie kreeg ik steeds meer interesse om iets met programmeren te doen. Ik vond het leuker om modellen te simuleren in Matlab dan om in het lab te werken voor een onderzoek. Ook volgde ik liever vakken zoals wiskunde en optimal control dan microbiologie. Daarom was het volgen van het traineeship van Educom voor mij de logische vervolgstap.

Het traineeship begon met het uitwerken van een aantal opdrachten met als resultaat een webshop. De werkwijze was om aan het begin zelf alles uit te werken in kleine stapjes zonder gebruik te maken van een framework. Deze manier van werken past heel goed bij mij. Ik krijg zo een veel beter inzicht hoe software in elkaar zit en hoe het gemaakt kan worden.

Voor het uitwerken van de opdrachten heb ik eerst gebruik gemaakt van PHP, HTML en CSS om een statische website te maken. Dit werd daarna uitgebreid met SQL en javascript/JQuery om de site dynamisch en interactief te maken. Bij het traineeship word er niet alleen gekeken hoe de correcte syntax er uit ziet, maar ook veel aandacht besteed aan design patterns en het herbruikbaar/schaalbaar maken van code in object oriented programming.

Een voordeel van het traineeship is dat het lesprogramma aangepast wordt aan het niveau en de interesses van de trainees. Hierdoor was er voor mij veel ruimte om alles goed uit te werken. Ik vind het belangrijk dat mijn programma's overzichtelijk zijn, dus ik heb veel aandacht besteed aan een nette opmaak en structuur van mijn code.

Na het uitwerken van de opdrachten mocht ik verder in een extra taal: C# .NET Core. Daarin heb ik mij verdiept in verschillende onderwerpen. Ik heb properties, generics en reflection gebruikt om data objects te hydraten vanuit de database. Verder heb ik een form factory met custom validation gemaakt om html formulieren te genereren. Bij het maken van mijn projecten in C# heb ik ook gebruik gemaakt van SOLID principles om mijn code verder te verbeteren.

Op dit moment ben ik de kennis van C# .NET Core aan het toepassen in het ASP.NET Core framework om een persoonlijke code blog website te maken.

Ik vind het ontwikkelen van software tot nu toe erg leuk. Ik ben enthousiast om nog meer te leren en toe te passen in de praktijk bij een nieuw bedrijf.