Vijf ervaringen van een IT-Trainee

Maaike Tromp

Sinds dit jaar ben ik trainee Software Development bij Educom.

Na een langer voortraject van oriëntatie heb ik besloten om een switch te maken, en ik zit helemaal op mijn plek! Hier zijn vijf ervaringen die ik de afgelopen tijd heb opgedaan:

1. Kies voor een traject dat goed bij je past.

Voor ik begon met mijn traineeship bij Educom, heb ik me goed ingelezen en verschillende opties bekeken. Het vakgebied software is zo groot en er zijn veel mensen nodig, waardoor er voor zij-instromers veel mogelijkheden zijn. Zo kun je deeltijd HBO gaan doen en zelf solliciteren, via de Open Universiteit vakken volgen, of bij een van de vele traineeships solliciteren. Het ligt eraan welke kant je graag op wilt en wat goed bij je past. Ik ben bij Educom terecht gekomen, omdat hier software development voorop staat, je persoonlijk begeleid wordt naar een leuke werkplek en je snel kan doorstromen.

2. Stuck in the mud....

Voor ik begon bij Educom, heb ik via cursussen online de eerste stappen in software development gezet. Ik wilde graag iets in de technische hoek oppakken en ben begonnen aan een cursus C en de CS50 van Harvard via Edx.org. Dat was soms best pittig, af en toe wist ik niet waar ik de oplossing moest zoeken. Als trainee leer je hoe je een probleem in kaart brengt, een probleem opdeelt in kleine stukjes en hoe de goede zoektermen te kiezen wanneer je iets gaat opzoeken. Hierdoor wordt de tijd, die je 'stuck in the mud' doorbrengt, steeds korter.

3. Kijk af en toe eens terug naar je oude code.

Want de leercurve is steil! In de afgelopen maanden heb ik kennisgemaakt met object-georiënteerd programmeren, MVC en software design pattern. Ik heb volgens het factory-principe een formgenerator geschreven, een applicatie gemaakt in C# ASP.NET Core, een basisobject geschreven dat al mijn POCO's ondersteunt. Soms, wanneer de leercurve even te steil aanvoelt, kijk ik even terug in mijn oude code... en dan zie ik hoeveel ik er afgelopen tijd bij heb geleerd!

4. Van Code naar Design!

In de cursussen die ik deed, leerde je voornamelijk gebruik te maken van de boolean logic, datastructuren als een linked list, binary tree, waar en hoe wordt je data bewaard, etc.

Tijdens het traineeship verschoof de focus naar het ontwerp: we leerden design patterns gebruiken, gingen door het hele proces van een applicatie ontwerpen, maakten een databasestructuur voor onze projecten en maakten een eigen framework om mee te werken. Hierdoor leer je (in het klein) waar applicaties en hun frameworks uit bestaan en begin je in te zien hoe gaaf het is om als software engineer een modulaire, testbare en uitbreidbare applicatie te ontwerpen!

5. Er zijn veel mogelijkheden om je te specialiseren.

Deze opleiding richt zich op het aanleren van goede ontwerpstrategieën, in plaats van je te focussen op het leren van features van één specifieke taal of framework. Op deze manier wordt je goed voorbereid op praktijk, of je nu aan het werk gaat in C# backend development, PHP + Typescript fullstack, ERP in Microsoft Dynamics omgeving. Met het goede basiskennis kun je op veel plekken aan de slag. In ieder geval zie ik de komende jaren nog voldoende inhoudelijke uitdagingen, nog een reden waarom ik voor dit vak heb gekozen!