Van Coderen naar Programmeren

Nathalie Laheije
18-06-2020

Na het behalen van mijn master in Ontwikkelingspsychologie ontdekte ik dat nog steeds passie had voor de ontwikkeling en het gedrag van de mens, vooral met betrekking tot kinderen, maar niet de wens om dit via de wetenschappelijke of klinische weg in de psychologie vorm te geven. Vervolgens ben ik op zoek gegaan wat ik dan wel wilde gaan doen. 

Gedurende deze zoektocht kwam programmeren/IT naar voren. Ik ben online aan de slag gegaan met verschillende courses op Codeschool en Codecademy. Ik kwam er gauw achter dat ik hier plezier in had, en tot in de late uurtjes achter de laptop bleef zitten om verder te komen, te puzzelen en eenvoudige programma’s vanuit het niets op te bouwen. 

Vanuit dit enthousiasme ben ik op zoek gegaan naar de mogelijkheid mij om te laten scholen. Er deed zich de gelegenheid voor deel te nemen aan een omscholingstraject bij NOVI Hogeschool. Als eindopdracht van dit traject ontwikkelde ik een Android app, lijkende op Snapchat, een enorme uitdaging was het! Ik had nog maar net kennisgemaakt met programmeren in Java en dan al een Android app bouwen. Dit omscholingstraject was de ideale manier om erachter te komen of programmeren het nu wel voor mij zou zijn. En ja, ik kwam er achter: programmeren dat is het voor mij! 

Mijn volgende stap was praktische ervaring opdoen. Ik solliciteerde bij verschillende bedrijven en kreeg meerdere malen te horen dat ik nog onvoldoende kennis en praktische werkervaring had om als software developer aan de slag te kunnen gaan. Ik koos ervoor mijn focus te verleggen naar het ontwikkelen van mijn kennis en praktische werkervaring. Via een ander traineeship kwam ik terecht in een achttien maanden durend werk-leerprogramma met de mogelijkheid me te specialiseren in Software Development. Voor mijn laatste werkervaringsstage ben ik terechtgekomen bij Educom & Detacom. 

Na een aantal positieve gesprekken en een testcase kon ik aan de slag met een voor mij op maat gesneden traineeship. Top! In de eerste maand leerde ik van René een hoop essentiële zaken die mij nog onduidelijk waren. Ik heb meer leren denken als een programmeur ten opzichte van enkel het leren coderen in een programmeertaal. Ook weet ik nu beter hoe ik een probleem systematisch kan benaderen en heb ik een breder begrip ontwikkeld van bepaalde concepten en patronen. 

Gedurende de eerste week van het traineeship werd ik al direct voorgesteld aan Aevitae, volmacht bedrijf gespecialiseerd in zorg- en inkomensverzekeringen, waar ik gestart ben in het .NET developers team. Dankzij mijn eerder opgedane kennis uit verschillende traineeships en het maatwerk van Educom kon ik al in de 2e maand van het traineeship aan mijn werkervaringstage bij Aevitae starten. Na twee weken op kantoor te zijn geweest, kennis te hebben gemaakt met collega’s en ondergedompeld te zijn in de werkzaamheden en cultuur van Aevitae, kwam het Coronavirus om de hoek kijken. Sindsdien werk ik thuis. Dit was in het begin erg wennen, voor iedereen natuurlijk. Gelukkig bestaan er genoeg mogelijkheden om intensief contact te houden met collega’s en samen naar code te kijken. Ik ben nu vooral bezig met het ontwikkelen in een nieuw front-end framework van Microsoft, genaamd Blazor, en krijg ik veel ruimte en tijd om me dit eigen te maken. 

Ja, je ziet dus, er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Ik heb een lange weg afgelegd om te komen waar ik nu sta. Ik krijg energie van waar ik mee bezig ben en ik leer iedere dag weer iets nieuws bij. Ik heb veel baat bij de persoonlijke begeleiding en de aanpak van Educom. Inmiddels zit mijn werkervaringsperiode er op en is mijn arbeidscontract ingegaan. Ik kijk uit naar een toekomst met veel uitdagingen en hoop nog veel nieuwe dingen te leren.