Interview Wesley Speetgens

SMARTZ
15-06-2020

Wesley, voor degenen die jou nog niet kennen, stel je even voor.

Mijn naam is Wesley Speetgens, werkzaam bij SMARTZ Services & Solutions BV te Sittard. Eind 2016 heb ik zelf de overstap naar de IT gemaakt, door middel van het traineeship bij Educom, en zo ben ik bij Smartz terecht gekomen als software developer.

Je bent een oude bekende van ons! Even kort, hoe verliep jouw traineeship?

Ik werkte voorheen als inhouse consultant, maar was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Na zelfstudie, ben ik aan de opleiding begonnen bij Educom. Ik begon samen met twee anderen, waarvan ik degene was die de eerste weken de meeste moeite had om bij te blijven. De vervolgopdracht, waarbij we met een framework werkten, gaf mij veel houvast en structuur. Vanaf dat moment ben ik echte stappen gaan zetten. 

Oké, je had het moeilijk, maar Smartz moet toch tevreden zijn, anders zat je er niet al 3 jaar!

Klopt, bij Smartz heb ik een vuurdoop gehad, door wat wisselingen in personeel. Na enkele weken, heb ik vrijwel in mijn eentje, een noodoplossing moeten bouwen. Dit heeft mij ontzettend veel geleerd, en sterker gemaakt als developer, maar ook als persoon. 

En nu, wat doe je nu precies?

Ik ben begonnen als software developer, maar nu ben ik steeds minder bezig met het echte development werk. Ik houd me voornamelijk bezig met de architectuur, praat met klanten over hoe het er uit moet komen te zien, en ben verantwoordelijk voor de afdeling IT. Dit houdt in dat ik ons team van developers aanstuur.

Jullie zijn inmiddels dus flink gegroeid?

Ja, we hebben in de afgelopen jaren meerdere developers aangenomen, waaronder de bij jullie bekende Mark en Anastacia.

Zeker kennen we Mark en Anastacia nog! Een alumnus en een trainee van ons. Hoe komen zij bij jullie terecht?

Wij hebben bij Smartz een aantal positieve ervaringen met trainees van Educom gehad, waar ik mezelf ook een van mag noemen. Helaas loopt niet altijd álles zoals je het hoopt, maar de algemene ervaring was zo goed, dat we bij Educom hebben aangeklopt. Mark loopt inmiddels bijna 2 jaar hier rond, en heeft een vast contract bij ons. Anastacia rondt binnen enkele maanden haar traineeship af, en is, net als Mark, een absolute aanwinst voor ons team!

Hoe kijk je nu als werkgever tegen Educom aan?

Na onze laatste topper Anastacia, zeker positief. Anastacia heeft een week meegelopen, waardoor we goed konden testen of zij binnen het team zou passen en hoe snel ze zich zaken eigen maakt. Het niveau van Educom trainees kennen we inmiddels wel. Deze meeloopweek heb ik absoluut als positief ervaren, zo kun je een veel beter oordeel vellen, niet enkel gebaseerd op een gesprek van een uur.

Je collega’s bij Smartz, waren zij sceptisch, vanwege jullie recente carrièreswitch?

Helemaal niet gelukkig. Bij Smartz zijn we van mening dat de persoon er toe doet. Er moet een klik zijn op persoonlijk en technisch vlak. Bovendien moet je gemotiveerd zijn om bij te leren, ook als dit eens ten koste gaat van een uurtje Netflix ‘s avonds. Het daadwerkelijke papiertje zegt ons wat dat betreft veel minder.

Mooie gedachte, die delen we absoluut met je. Zijn jullie altijd op zoek geweest naar oplossingen voor de lange termijn?

Ja, zeker. We zouden een traject als deze niet ingaan, als we niet de intentie hadden om het contract na de Educom periode, voort te zetten. Daarnaast heb ik het gevoel, dat de gemiddelde “Educommer” loyaal is en eerst een stabiele basis wil opbouwen. Wel ben ik me er van bewust dat wij als werkgever uiteindelijk zelf de juiste cultuur moeten creëren en in gesprek moeten blijven met de medewerkers.

Wederom helemaal met je eens. Ik heb nog één vraag voor je: wat zou jij collega bedrijven adviseren bij hun zoektocht naar een nieuwe developer?

Ik zou ten eerste adviseren om goed te kijken naar de persoon, past hij of zij in het team en binnen de cultuur. Maar, schiet iemand niet direct af als je twijfelt. Ga met Educom in gesprek en vraag naar de mogelijkheden om mee te lopen. Pas dan, leer je de persoon enigszins kennen. Zorg dan overigens wel voor een plan, zodat je ook direct ziet hoe hij of zij zaken oppakt. 

Dankjewel voor je openhartigheid Wesley!