Van maatwerk machines naar maatwerk software

Chris Gijzen
09-03-2020

Met mijn voorliefde voor auto’s en techniek, heb ik destijds de opleiding Automotive Engineering doorlopen. Hierin heb ik vervolgens ook enkele jaren werkervaring opgedaan, maar ik had het gevoel dat er meer was. In deze jaren, heb ik mijn eerste ervaringen met software opgedaan, en dit smaakte naar meer. 

Ik ben me naast mijn werk gaan verdiepen in software ontwikkeling. Vooral de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen studeren door de aanwezigheid van online materiaal is voor mij een van de grote voordelen die software ontwikkelen heeft t.o.v. andere beroepen. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat software engineering mij dezelfde voldoening geeft als mechanical engineering maar tegelijk een aantal belangrijke voordelen had, zoals de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen en flexibeler werken.  Ook het toekomstperspectief telde voor mij zeker mee.

Een fulltime opleiding was voor mij niet de juiste weg. Deel programma’s en cursussen wellicht wel maar daarna moet je nog een eerste baan zien te vinden. Traineeships bleken voor beide uitdagingen een oplossing te bieden. Uit de mogelijke traineeships paste die van Educom het beste voor mijn gevoel. De overige traineeships hadden vooraf al bepaald wat ik uiteindelijk zou gaan doen, terwijl bij Educom meer afgetast waar interesses liggen en vooral waarom je software wilt ontwikkelen. Bij Educom heb je zelf ook inbreng op wat en waar je uiteindelijk terecht komt! Er wordt echt gezocht naar een match voor de lange termijn.

Tijdens mijn gesprekken met Educom kwam naar voren dat ik meer richting back-end neig dan front-end. Na ongeveer een maand, werd ik voorgesteld bij The DOC, een Oracle georiënteerd bedrijf waar ik uiteindelijk ook ben gestart op de support afdeling. In de laatste weken van mijn theoretische fase, heb ik me volop kunnen voorbereiden op de materie van The DOC, dat niet in het standaard Educom lesmateriaal zit. Op de support afdeling krijg ik de kans om code van anderen te lezen en verbeteren, hierdoor zie ik veel verschillende stijlen en oplossingen waar ik nu nog veel van kan leren. Binnen The DOC krijg ik veel ruimte om mijn eigen ontwikkeling te sturen. Naast het support werk, word ik aan ervaren collega’s gekoppeld voor ontwikkel werkzaamheden. Ik ben inmiddels begonnen aan de laatste maand van het traineeship en mijn eerste zelfstandig gebouwde kleine applicatie is al in gebruik. Het kan dus snel gaan!

Aan het begin van het traineeship vond ik het een grote en ergens ook een enge stap om te zetten in mijn carrière. Als ik terugkijk ben ik blij dat ik de stap heb gezet en zou ik het meteen weer doen. Na het traineeship, ga ik in dienst bij The DOC en ik voorzie hier een mooie en uitdagende toekomst. Ik ben Educom ontzettend dankbaar voor de mogelijkheden die ze mij hebben gegeven. Door te luisteren en kijken naar interesses en vaardigheden van kandidaten weten ze voor iedereen een goede en in mijn geval perfecte match te vinden!