Syntaxis van (programmeer)talen

Bente de Haas

Misschien twijfel je nog of een traineeship bij Educom iets voor jou is. Als dit het eerste traineeshipverslag is waar je bij toeval op geklikt hebt, laat me dan alvast dit sentiment uit de overige stukjes samenvatten: “Hoewel mijn vooropleiding niet direct aansluit op software engineering is dit voor mij een logische stap.” We zijn hier namelijk allemaal vanuit een andere achtergrond gekomen. Maar voor ons allemaal geldt ook dat we zelf deze switch duidelijk kunnen verklaren.

Ook ik heb mijn twijfels gehad. Heeft het wel zin om te reageren met mijn achtergrond en werkverleden? Zoeken ze geen jongere kandidaten, vers uit een opleiding? Juist in mijn geval is de stap van mijn opleiding naar de software engineering namelijk niet de norm. Hoewel ik op de middelbare school de pakketten N&T en N&G gevolgd heb, heb ik daarna gekozen voor een alfa-vervolgopleiding: Celtic Languages and Culture aan de Universiteit van Utrecht. Na een zijstap als croupier bij Holland Casino heb ik besloten om toch de stap naar software engineering te wagen.

Op het oog twee heel verschillende werelden. Zodra je echter onder de oppervlakte gaat kijken zijn er veel overeenkomsten. Wat me vooral aanspreekt aan de Keltische talen is het ontcijferen ervan: Om oud Iers te vertalen moet je beschikken over een behoorlijk abstract denkvermogen. Bij het vertalen van teksten vind ik het interessanter om te zien hoe de taal ‘werkt’, om te begrijpen wat er precies gezegd wordt, en hoe dit gedaan wordt. Zaken die in de uiteindelijke vertaling vaak verloren gaan. Die onderzoekende houding komt me nu ook goed van pas. Nog steeds word ik gedreven door een nieuwsgierigheid naar hoe dingen onder de oppervlakte werken. Daarom vind ik het met name interessant om me te verdiepen in verschillende frameworks. Tijdens mijn opleiding ontleedde ik zinnen tot de kleinste betekenis houdende deeltjes om daar uiteindelijk de overkoepelende betekenis uit te destilleren. Dat doe ik feitelijk nog steeds, alleen werk ik nu met andere concepten.

Het is dus niet zo belangrijk wat je gedaan hebt, maar waarom je het gedaan hebt. Waarom je nu overweegt om deze stap te maken. Of je deze motivatie bezit, weet je zelf het beste. Dat is, denk ik, de kern van deze verslagen. Mocht je besluiten te beginnen aan dit traject, dan weet ik zeker dat je in een diverse groep trainees terecht komt. Waarmee je een aantal zeer intensieve, uitdagende maar ook gezellige maanden tegemoet gaat.