Van kok tot coder...

Mart Kikken
14-01-2020

Na enkele jaren aan een opleiding biomedische wetenschappen gestudeerd te hebben, zonder al te veel succes, ben ik in de horeca terecht gekomen. Hier heb ik meerdere jaren als kok bij een goedlopend restaurant gewerkt. Het was een leuk bedrijf maar ik had spijt dat ik nooit meer met mijn opleiding gedaan had.

Ik wilde meer en ben op zoek gegaan naar een manier om alsnog een carrièreswitch te maken. Computers, games en software hebben altijd mijn interesse gehad en hier wilde ik graag mijn werk van maken. Om dit te verwezenlijken ben ik begonnen aan een avondopleiding informatica in het Belgische volwassenenonderwijs en na twee jaar had ik een associate degree op zak.

Toen ik daarmee ging solliciteren merkte ik dat het als dertiger met voornamelijk horecaervaring toch moeilijk was om ergens tussen te komen. Dit veranderde toen Educom op mijn pad kwam, hier kreeg ik een kans. De eerste paar weken in het klaslokaal was het duidelijk dat ik door mijn gevolgde opleiding wel een voorsprong had op mijn medestudenten maar er waren gelukkig nog genoeg nieuwe dingen om te leren. René, onze docent, zorgde ervoor dat ik me niet hoefde te vervelen. De echte uitdaging begon toen ik aan de slag kon bij een werkgever.

Ik kon redelijk snel op gesprek bij Conclusion Zuyd in Heerlen en kreeg hier ook mijn werkervaringsplek. In eerste instantie werd ik hier in het diepe gegooid maar achteraf ben ik hier alleen maar blij om. Ik werd op het beheer gezet van verschillende webapplicaties, gebouwd in .NET en Sitecore. Dit betekent bugfixes, het bouwen van kleine en grote aanpassingen en uitbreidingen. De mogelijkheid om door de code van bestaande applicaties te kunnen graven bleek een prima leerschool.

De maanden van mijn traineeship zijn voorbij gevlogen en ik heb heel veel gezien en geleerd. Educom heeft mij geholpen bij de overstap naar een nieuwe carrière en ik ben kijk enthousiast naar mijn ontwikkelmogelijkheden in de toekomst.